Reduceer energiegebruik​

Huurders zijn niet in de gelegenheid om grote (duurzame) wijzigingen aan te brengen aan hun woning. Dit is de taak van de verhuurder. De verhuurder heeft een meerjaren onderhoudsplan en daar moet je als huurder op wachten. Toch kun je wel veel kleine maatregelen nemen. Kijk hier voor een overzicht van kleine werkzaamheden die je kunt treffen en die ook meteen een reductie van het energieverbruik opleveren.

Radiatorfolie aanbrengen:

Radiatorfolie is een dunne, reflecterende folie, gemaakt van aluminium. 

Als je achter de radiator een warmtewerende folie aanbrengt wordt de warmte van de radiator terug gestraald en verwarmt de radiator niet de buitenmuur maar de kamer. De warmte blijft binnen en de cv kan iets minder hardc stoken.

De radiatorfolie wordt achter de radiator tegen de muur geplakt. De folie kan ook aan de achterzijde van de radiator zelf bevestigd worden.

Je verwarmt niet langer de buitenmuur maar de warmte wordt de kamer ingestraald en de cv kan iets minder draaien.

Kieren kitten

Bij veel woningen zijn er kieren tussen de kozijnen en de muren. Vaak zijn dit de plekken waar de warmte eenvoudig door naar buiten kan ontsnappen. Ook nog eens boven de radiatoren waardoor de warme lucht vanaf de radiator meteen naar buiten kan ontsnappen.

Deze kieren zijn eenvoudig te dichten met een kit waardoor de warmte binnen blijft en er (een klein beetje) minder warmte nodig is.

Tochtband aanbrengen en herstellen van hang- en sluitwerk

Ramen en deuren die slecht sluitenlaten veel warmte door naar buiten. Dit probleem kan opgelost worden door goed hang- en sluitwerk te plaatsen. Daarmee worden de ramen en deuren stevig gesloten en sluiten ze goed aan op het kozijn.

Als het raam of de deur echter kromgetrokken is kan het nodig zijn om tochtband aan te brengen op een deel van het raam of de deur. Daarmee voorkom maak je opnieuw een hechte dichting tussen het kozijn en de deur en blijft er meer warmte binnen

Ventilatie

Elke woning moet geventileerd worden. Door de woning te ventileren krijg je frisse lucht binnen. Frisse lucht met veel zuurstof en weinig vocht.